facebook
naviexpert

NaviExpert

Pobierz i testuj za darmo!

Pobierz pobierz
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Testy NE 15.x.x

Strona 8 / 12

Michal1983
Posty: 130
(@michal1983)
Estimable Member

Dalej się telefon przegrzewa i bateria wystarcza na 90 minut jazdy. Każda dalsza podróż odpada.

Odpowiedz
6 Odpowiedzi
wobo
 wobo
(@wobo)

Active Member
Posty: 11

@michal1983 Zgadzam się. Nie wspomniałem o tym w poprzednim poście.

Gdyby nie ładowanie bezprzewodowe i umiejscowienie telefonu na kratce wentylacyjnej miał był taki sam efekt.

Tak to u mnie wygląda, jak poniżej. Latem idealnie się sprawdza.

Odpowiedz
wobo
 wobo
(@wobo)

Active Member
Posty: 11

Ale to raczej nie jest do przeskoczenia, ponieważ w trybie bezprzewodowym smartfon pracuje jako hotspot, a to bardzo obciążająca funkcja szczególnie podczas ciągłej aktywności.

I wg. mnie ekipa NE nie ma tu nic do roboty.

Rozwiązaniem mógłby być modem zewnętrzny na stałe podpięty pod auto lub wbudowany modem na karty e-sim.

Niby Corolla ma takowy do obsługi funkcji e-call i aplikacji Toyoty, ale nie jest on dostępny do natywnej transmisji danych.

 

Ale poprawcie mnie jeśli się mylę.

Odpowiedz
lchmiel
(@lchmiel)

Estimable Member
Posty: 139

@wobo Smartfon ma włączone WiFi, ale nie pracuje jako hotspot. Ja używam uchwytu z ładowaniem bezprzewodowym umieszczonego tak, aby klimatyzacja chłodziła telefon. Bez chłodzenia ani kroku. Ładowanie daje radę utrzymać poziom naładowania telefonu nawet z minimalnym zapasem, o ile ekran telefonu jest wyłączony i nie uruchamia się za dużo aplikacji na raz.

Do łączenia z samochodem bez kabla używam AAWireless. Jest OK, choć czasem (rzadko) się rozłącza. Inni wolą Carsifi albo Carlinkit. Porównanie: np.
https://www.youtube.com/watch?v=nix87bHmVjU .

Samochód: Camry, nowa. Nie ma Android Auta bezprzewodowego.

 

Odpowiedz
wobo
 wobo
(@wobo)

Active Member
Posty: 11

@lchmiel 
Smartfon ma włączone WiFi, ale nie pracuje jako hotspot.

Może niezbyt precyzyjnie to określiłem ale generalnie sprowadza się do tego samego. 

Czyli dane i tak są pobierane ze smartfonu a to ma znaczny wpływ na poziom akumulatora i wzrost temperatury sprzętu.

U mnie to wygląda tak w Carsifi:

Jak widać można wybrać.

 

Odpowiedz
wobo
 wobo
(@wobo)

Active Member
Posty: 11

Na rozłączanie może pomóc ustawienie mało popularnego kanału, najlepiej w paśmie 5GHz

Ja np. używam kanał 149

Odpowiedz
pawelll
(@pawelll)

Estimable Member
Posty: 200

@wobo 

Zainstalowałem TomTomGo i przy ostatniej dłuższej jeździe testowałem ładowanie bezprzewodowe na NE i TT. Dodatkowo AppleMusic pracowało.

Będę jeszcze testował dokładniej ale wstępnie powiem, że pobór mocy przez telefon przy TT jest b. niewiele mniejszy, trzeba przy tym pamiętać że TT jest zasadniczo off-linowy.

 

Odpowiedz
Michal1983
Posty: 130
(@michal1983)
Estimable Member

I znów po 30 minutach jazdy komunikat na cały ekran "Telefon jest przegrzany. Wyłączyć czy Odłożyć?" Po wybraniu odłóż znów ten sam komunikat się pojawia i tak przez 50 km.

Odpowiedz
Michal1983
Posty: 130
(@michal1983)
Estimable Member

Ciekawe, bo już przestała mi działać część ekranu na skutek tego przegrzewania. Nie mogę pisać określonych znaków czy wybrać wyłączenia telefonu. Zawsze kiedy dotykam konkretnego pola wybierane są miejsca obok. Zamiast danej litery wybierana jest inna, menu wyłączania znika zamiast wyłączyć telefon. Nawet przecież jak kupiłbym nowy telefon to i tak za jakiś krótki czas bym musiał wymienić go z tego samego powodu.

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
pawelll
(@pawelll)

Estimable Member
Posty: 200

@michal1983 zapewniam że nie. W S20FE nie mam takiego problemu. Nawet przy ładowaniu indukcyjnym.

Poza tym jak wynika ze wstępnych wyników moich porównań poboru mocy przez NE i TTGo, TTGo pobiera niewiele mniej a jest zasadniczo offline.

Odpowiedz
Michal1983
(@michal1983)

Estimable Member
Posty: 130

Tylko, że różnica ceny między Xiaomi Redmi 5a, a Samsung S20FE jest spora. Nie każdy może sobie pozwolić na tak drogi telefon.

Odpowiedz
pawelll
Posty: 200
Twórca tematu
(@pawelll)
Estimable Member

Nie sądzę żeby źródłem problemu była taniość telefonu

Odpowiedz
wozu
Posty: 10
 wozu
(@wozu)
Active Member

W ostatniej wersji pojawił się problem ze startem aplikacji w trybie nocnym.

Aplikacja na starcie nie pobiera z AA informacji czy jest jasno czy ciemno i zamiast tego sprawdza ustawienie systemowe wyświetlacza. Miałoby to może jakiś sens w ustawieniu zależnym od pory dnia, ale wiele osób (w tym ja) ma w telefonie ustawiony system na stale jako ciemny.

Później w czasie pracy poprawnie są interpretowane informacje z AA i aplikacja przełącza się na tryb jasny/ciemny. Błąd jest tylko na starcie.

Odpowiedz
Strona 8 / 12
Udostępnij: