Oferta dla firm i instytucjiO nasBiuro prasoweKontaktPomoc

NaviExpert w europejskiej czołówce innowacyjnych firm branży nawigacyjnej

Firma NAVTEQ, światowy dostawca map cyfrowych wykorzystywanych w systemach nawigacyjnych po raz szósty w lutym 2009 ogłosił wyniki konkurs NAVTEQ Global LBS puchar EMEA (Europa, Middle East, Africa), który jest najważniejszym wydarzeniem w branży nawigacyjnej na świecie. W gronie finalistów znalazło się 13 przedsiębiorstw, których konkursowe aplikacje mobilne zostały wybrane spośród 180 zgłoszeń. W nominowanej trzynastce jest  NaviExpert,  dostawca usługi nawigacji GPS online w telefonach komórkowych.

Przedmiotem naszego zgłoszenia konkursowego była zaprojektowana przez zespół programistów NaviExpert usługa Monapi (mobile online navigation API) działająca w oparciu o mobilną nawigację online. Tradycyjna nawigacja GPS jest samodzielnym rozwiązaniem, które nie może być integrowane z innymi systemami. Opracowane przez NaviExpert API (łącze) pozwala na integrowanie możliwości nawigacji GPS z innymi systemami. Przykładowym zastosowaniem może być system szybkiego powiadamiania w telefonie komórkowym, o najkrótszej trasie przejazdu, dedykowany służbom ratowniczym oraz służbom bezpieczeństwa. Wyobraźmy sobie, że samochód wyposażony w specjalne monitorujące urządzenie GPS ulegnie wypadkowi. Urządzenie to wykryje, że doszło do wypadku i automatycznie powiadomi służby ratownicze podając dokładną lokalizację zdarzenia. Natychmiast po wypadku najbliższy ratownik otrzyma na swój telefon specjalny rodzaj SMS wysłany za pośrednictwem Monapi, która uruchomi alarm i automatycznie uaktywni aplikację nawigacyjną. Przez naciśnięcie jednego przycisku ratownik może potwierdzić fakt przyjęcia zgłoszenia i rozpocząć nawigację do miejsca zdarzenia. Cenne sekundy zaoszczędzone dzięki natychmiastowemu przejściu do nawigacji i technologii Community Traffic (omijanie korków) mogą uratować życie lub zdrowie uczestników wypadku. Usługa Monapi może być również efektywnie wykorzystywana przez firmy działające w oparciu o terenowych pracowników, jak przedstawiciele handlowi, serwisanci, dostawcy oraz pracownicy ochrony. Służy też osobom prywatnym dzięki możliwość wybierania, w telefonie komórkowym lub specjalnym urządzeniu, przycisku SOS. Użytkownicy NaviExpert będą mogli także wykorzystywać Monapi do wymiany punktów. Chcąc umówić się na spotkanie ze znajomym wyślą bezpośrednio z programu specjalny SMS z miejscem spotkania.

„Usługa Monapi jest innowacyjnym rozwiązaniem, które może znacznie przyspieszyć czas reagowania służb ratowniczych, wspomóc działania firm dostawczych oraz zwiększyć atrakcyjności nawigacji online dla wszystkich użytkowników. W konkursie Navteq Global LBS Challenge prezentowane są rozwiązania jeszcze niedostępne komercyjnie. Wdrożenie Monapi w Polsce planujemy w ciągu najbliższych kilku miesięcy. Udział w finale Konkursu LBS Challange to ogromne wyróżnienie dla firmy ze względu na ogromną rangę i prestiż konkursu w branży nawigacji GPS” - mówi Prezes NaviExpert, Andrzej Jaszkiewicz.

W tym roku w składzie kapituły sędziowskiej było kierownictwo: BMW, de Carta, British Telecommunications Group, I-Source Gestion, Nokia, Orange, Samsung, Sony Ericsson, T-Mobile International AG, Telefonica oraz Telecom Italia. Ostateczne decyzje oparte były o następujące kryteria: rentowność, unikalna funkcjonalność, właściwości oraz łatwość korzystania z aplikacji.

Więcej informacji: http://developer.navteq.com/site/global/lbs_challenge/emea/2009finalists/p_2009finalists.jsp